BODYSCAN
Een full bodyscan is een scan waarbij de CT-scan en MRI worden gebruikt. Voor een scan heb je geen verwijzing van de arts nodig en vaak is er ook geen wachtlijst. Ook krijg je dezelfde dag nog mondeling de uitslag te horen.
Hoe werkt het?
Sinds een aantal jaren bieden bedrijven als Prescan en Privatescan onder het motto “de APK voor je lichaam” een zogenaamde 'total body scan' aan. Voor zo’n duizend euro wordt het hele lichaam met behulp van MRI- en CT-scans doorzocht. Tegen bijbetaling kan er aanvullend onderzoek worden gedaan, zoals een gastroscopie van de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm en een coloscopie van de dikke darm.
Straling
Wat je ermee kunt zien en wat niet
Met een bodyscan wordt je lichaam onderzocht en kunnen hierbij ziekten en aandoeningen in een vroeger stadium ontdekt worden. Doordat ziekten hierdoor sneller ontdekt worden is het makkelijker om er iets aan te doen. Daarvoor is een full bodyscan erg nuttig.
Hier zijn een paar dingen die zoal worden onderzocht:
- Risico op herseninfarct
- Risico op hersenbloeding
- Goed- en kwaadaardige tumoren
- Ontstekingen
- Littekenweesfel
- Longemfyseem
- De aorta
- Bovenbuikorganen
- Longen
- Gal- en nierstenen
- Cystes
- Lymfeklieren
- Prostaat (bij de man)
- Baarmoeder en eierstokken (vrouw)
- Bekken
- Heupgewrichten
Gevaren en nadelen
Natuurlijk zitten ook aan de full body-scan nadelen en gevaren. Omdat een full bodyscan bestaat uit een MRI en een CT-scan heeft de bodyscan dezelfde nadelen. Wel hebben wij nog wat extra nadelen gevonden:
- Valse uitkomst: De uitkomst die de patient krijgt na de behandeling is soms niet waar. Hierdoor kan een patient denken dat hij/zij wel of geen ziekte heeft terwijl dit misschien helemaal niet het geval is.
- Overbehandeling: Als er iets geks ontdekt wordt, wordt er al snel ingegrepen. Terwijl dit vaak niet eens nodig is. Sommige kleine afwijkingen zouden zonder de full bodyscan niet ontdekt worden. Deze afwijkingen kunnen vaak geen kwaad en daar hoeft dan ook niks mee te gebeurden, maarEr worden dan behandelingen gedaan die niet nodig zijn.
- Gevaarlijke straling: Bij een bodyscan wordt geen röntgenstraling gebruikt, maar doordat je een grote dosis straling krijgt vanwege de CT-scan kan dit toch gevaarlijk zijn. De kans op kanker is dan groter.
- Veel geld: Ook kost een full bodyscan veel geld, terwijl de uitkomst vaak niet klopt en de scan dus eigenlijk helemaal geen nut heeft.
Aan een full bodyscan hangen dus veel risico's. Veel artsen raden dit dan ook af om te doen. In Nederland is dit zelfs verboden.
Een full bodyscan wordt dus niet meer uitgevoerd in Nederland, maar wel in Duitsland. Veel mensen ondergaan toch een full bodyscan, omdat dit een gevoel van veiligheid en gezondheid geeft. Terwijl dit vaak onterecht is.
Een full bodyscan wordt niet uitgevoerd om dezelfde redenen als bij een CT-scan of MRI.
Maak jouw eigen website met JouwWeb