PET-SCAN


Hoe werkt het?

Met de PET-scan wordt gebruik gemaakt van radioactieve stoffen. deze stoffen worden geïnjecteerd in het lichaam. Als de stof is ingewerkt, wordt de PET-scan gemaakt. Op de beelden is dat te zien waar de radioactieve stof zich in het lichaam bevindt. 


Straling

Bij een PET-scan wordt er een radioactief isotoop (een radionuclide) toegediend aan een patiënt. Een radionuclide wordt gemaakt met een deeltjesversneller of een cuclotron. We hebben wel kunnen vinden waar radionuclides uit bestaan, en wat ze precies doen, maar we begrepen er weinig van. Voor de geïnteresseerden, hier een quote van Wikipedia:

'Het radionuclide vervalt spontaan onder het uitzenden van een positron. Het positron reist door het weefsel en verliest onderwijl zijn kinetische energie. Daardoor komt het tot stilstand ten opzichte van z'n omgeving. Gemiddeld bedraagt de reisafstand enkele millimeters; de afstand is afhankelijk van het radionuclide.[bron?] Is het positron een keer tot stilstand gekomen, dan zal het met een elektron in het weefsel een positronium vormen (een structuur waarbij het positron en het elektron in elkaars elektrisch veld gevangenzitten) waarna met een halveringstijd van ca 100 nanoseconden wederzijdse annihilatie optreedt. De gehele massa van zowel positron als elektron wordt hierbij omgezet in energie volgens de formule van Einstein E=mc2. De aanwezige massa van het positronium vertaalt zich in een energiehoeveelheid van 1022 keV. Omdat het positronium stilstond ten opzichte van de omgeving, eist de wet van behoud van impuls dat ook de vrijkomende energie geen netto impuls heeft ten opzichte van de omgeving. In de praktijk betekent dit dat in meerderheid de energie vrijkomt in de vorm van twee gammafotonen van ieder 511 kilo-elektronvolt (keV) die in precies tegengestelde richting uitgezonden worden (als de aanvangssnelheid van het positronium verwaarloosd wordt).'


Wat je ermee kunt zien en wat niet

PET-scan wordt vooral gebruikt om tumoren en uitzaaiingen te onderzoeken. 

De radioactieve stof zie je doordat stoffen zoals glucose zich ophopen bij tumoren. Dit kun je dan zien in de scan. Op de PET-scan zie je alleen de plekken waar de tumor zit. Daarom wordt de PET-scan vaak met de CT-scan gecombineerd (hier later meer over). 


Gevaren en nadelen

Het is moeilijk om kankercellen en actieve spieren met de radioactieve stof erin te onderscheiden. Het is dus lastig om kankercellen op te sporen. Daarom worden vaak de CT-scan en de PET-scan samen gebruikt. 

De radioactieve stof die in het lichaam zit zal niet snel schade aanbrengen en zal het lichaam binnen enkele dagen verlaten. Het is dus een veilig onderzoek. 

Als de patient borstvoeding geeft, zwanger is of diabetes heeft moet dit worden aangegeven. De artsen moeten namelijk extra voorbereiding doen in zo'n geval. 


Maak jouw eigen website met JouwWeb