CT-SCAN


Hoe werkt het

Bij een CT-scan wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling en röntgenapparaten. Als de patient door de machine gaat, worden  "plakjes" van het lichaam op de foto gezet. de computer maakt hier dan een geheel van en zo kun je het hele lichaam bekijken op de scan. 


Straling

Ook bij de CT-scan wordt röntgenstraling gebruikt. Met een CT-scan kan het zo zijn dat je zo veel straling binnen krijgt, dat de kans op kanker groter wordt. Dit is geen hele grote kans, maar wel meer dan bij röntgen foto's. Bij de CT-scan is de golflengte van de straling even groot als bij röntgenfoto's. 


Wat je ermee kunt zien en wat niet

De CT-scan wordt vaak samen met de PET-scan gecombineerd. Dit komt omdat je op de PET-scan alleen ziet op welke plekken de tumoren zitten en met de CT-scan zie je het hele lichaam. Deze twee scans worden dan gecombineerd en zo ziet de arts waar de tumoren/uitzaaiingen zich bevinden. 


Gevaren en nadelen

De straling van de CT-scan is hoger dan bij een normale röntgenfoto. hierdoor is er een grotere kans om kanker te ontwikkelen, De arts zal dan ook alleen een CT-scan doen indien dat echt nodig is. 

Patienten kunnen dit onderzoek bijvoorbeeld niet ondergaan als zij zwanger is. Dit komt omdat de straling het weefsel van het kind kan beschadigen. ook kan het zo zijn dat de patient allergisch is voor het röntgencontrast middel.