ECHOGRAFIE


Hoe werkt het?

Een echo wordt gemaakt met behulp van geluidsgolven. Deze geluidsgolven hebben een hele hoge frequentie, mensen kunnen ze dan ook niet horen. Dit geluid wordt ultrasoon geluid of ultrageluid genoemd.

Het grootste deel van de geluidsgolven gaan door je lichaam heen, maar niet allemaal. Een deel van de golven wordt gereflecteerd op de grensvlakken tussen de verschillende structuren in je lichaam. Bijvoorbeeld de overgang van een spier naar een bloedvat. De golven die gereflecteerd worden kunnen worden omgezet in beelden.

Het echoapparaat bestaat uit een probe, ook wel transducer genoemd. Deze tranducer zendt de golven uit en vangt ze ook weer op. Het elektrische signaal wordt naar de computer gestuurd en die zet het om in beeld.


Straling

Bij echografie wordt er geen gebruik gemaakt van straling. Een echo wordt gemaakt met behulp van geluidsgolven met een bepaalde frequentie: ultrasoon of ultrageluid. Het ultrasone geluidsgebied begint vanaf ongeveer 20.000 hertz (20 kHz) en loopt tot 800 miljoen hertz (800 MHz).

Ultrasone trillingen worden meestal opgewekt door omzetting van elektrische- of magnetische energie in mechanische energie, maar kunnen ook bij vlammen of in fluitjes ontstaan.


Wat je ermee kunt zien en wat niet

Het voordeel van echografie is dat je heel goed zachte weefsels zichtbaar kunt maken. Daarom wordt een echo vaak gebruikt om naar organen, zoals nieren, of spieren, zoals hart, te kijken. Als organen lucht bevatten, is het niet mogelijk om hiervan een echo te maken. Verder kunnen de geluidsgolven niet door bot heen. Als je een structuur wil bekijken die achter bot ligt, kan dit niet met behulp van echografie.


Gevaren en nadelen

Het is ongevaarlijk om een echo te maken. De geluidsgolven richten geen schade aan in je lichaam.

Echografie kan moeilik door bot dringen en foto's zijn onbruikbaar als er lucht tussen de transducer en het orgaan zit. Het vraagt flink wat vakmanschap en ervaring van degene die het onderzoek uitvoert om beelden te maken waar je iets aan hebt en om een betrouwbare diagnose te stellen. 

 

 


Maak jouw eigen website met JouwWeb